8 Sidors chefredaktör funderar över hur man skriver begripligt: ”Tänk efter vad du verkligen vill berätta med din text. När du vet det är det bara att berätta så tydligt som möjligt.”
Vem var världens första journalist? Kan det ha varit greken Feidippides? Myten säger att han sprang från Marathon till Aten för att berätta hur slaget mellan grekerna och perserna slutade. Det var ungefär 2500 år sedan. När Feidippides kom fram till Aten hann han bara säga ”vi har segrat”. Sedan dog han av utmattning.
Det var i en bok av en dansk medieforskare jag stötte på exemplet Feidippides. Dansken tyckte inte bara att Feidippides var den förste journalisten. Han var också den bästa. Jag håller med honom och kan lägga till att Feidippides var världens första bästa lättlästa journalist. Feidippides hade en sak att berätta och han gjorde det.
Inget annat.
En journalist i dag skulle börjat med att beskriva hur jobbigt det varit, vilka strapatser han fått utstå, hur han hade förberett sig och så vidare. Han hade varit död innan han kommit fram till det han egentligen skulle berätta. Svårare än så är det egentligen inte att beskriva bra nyhetsjournalistik och hur man skriver lättlästa nyheter. Berätta vad som har hänt.
”Vi har segrat”. Behöver läsaren förkunskaper för att förstå händelsen?
Ge hen dem och berätta sedan.
”Det har varit ett slag mellan greker och perser. Grekerna vann”. När det är sagt kan man fylla på med mer information i trygg förvissning om att det väsentligaste redan är berättat. Hemligheten med att skriva lättläst är alltså att inte krångla till det. Inte så svårt egentligen men det kanske krävs ett visst mod. I dag när krånglighet och fina ord beundras och belönas tar det emot att skriva enkelt och klart.
Det ger inga beundrande kommentarer.
Tvärtom får vi höra att vi skriver barnsligt.
Och så kanske det ser ut. Korta meningar och tydliga ord. Ibland frågar människor vad de ska tänka på för att skriva lätt. Ett råd är att göra som Feidippides. Tänk efter vad du verkligen vill berätta med din text. När du vet det är det bara att berätta så tydligt som möjligt.
Men det här är ingenting nytt. Det är bara det att inte så många bryr sig om det. Sigge Ågren var känd en journalist på Expressen på 60-talet. Han hade förstått. ”Skriv kort, skriv klart, skriv svenska”, var hans råd. Ibland när han blev trött sade han:
”Skriv kort, helst inte alls”.
Är det svårt att skriva lättläst? Nej, det behöver det inte vara. Men du kanske måste veta mer om ditt ämne än om du skriver svårläst. När du bara ska skriva ett fåtal meningar måste du veta exakt vad som ska med och vad som ska bort. Du måste veta vad som är viktigast. I en annan text kan man ta med allt och låta läsaren sortera och välja. En lättläst journalist får göra jobbet själv.
Text: Bengt Fredriksson, 8 Sidor