Dyslexin hindrar honom inte att skriva

Magnus Ljunggren foto:Eva Lindblad 

Magnus Ljunggren är en av Sveriges mest populära barn- och ungdomsförfattare. Att han själv har dyslexi är inte något som har hindrat honom från att skriva. Men skrivandet har inte alltid varit en självklarhet. 

– Min dyslexi påverkar inte mitt skrivande alls idag. Men på grundskolan fick den mig att inte vilja skriva. Jag ville inte visa upp mina brister i ett område som alla andra verkar hantera alldeles utmärkt och utan ansträngning. 

Hur kom det sig att du började skriva lättläst? 
– Som dyslektiker har jag egen erfarenhet av behovet av lättlästa böcker. Därför känns det angeläget att skriva lättläst, och på så sätt kan man ju också säga att dyslexin har påverkat mitt författande. 

Hur är det att skriva lättläst? 
– Eftersom jag tycker att jag har världens roligaste jobb så gäller det även att skriva lättläst. I ärlighetens namn tänker jag inte så mycket på det. Det är ingen större skillnad mot att skriva traditionella böcker, mer än att det oftast blir färre sidor. Det finns några konkreta förhållningsregler som jag förhåller mig till vid lättläst, som längd på meningar och ord. Men det hjälper förlaget till med. 

Är det något särskilt du tänker på jämfört med när du skriver traditionella texter? 
– Jag tror att det lättaste sättet att göra en text lättläst är att skriva om något som den som läser vill läsa om. Och göra det på ett sånt sätt att man inte vil sluta. Men det gäller i och för sig för alla böcker jag skriver. 

Vad har du för tips på hur man ska skriva för någon som har lässvårigheter?  
– Tänk ut fängslande berättelser som man tror att någon vill läsa. Gör dem inte för komplicerade. Det finns inte plats att skriva långt eller ha många berättelsetrådar. Ta hjälp av någon erfaren redaktör i branschen som kan visa konkreta förhållningsregler, som kan variera mellan förlag.  

Text: Sandra Svensson, Vilja förlag 

Magnus Ljunggren är aktuell med den lättlästa boken Mer bror än du på Vilja förlag. 

Länk: 
Vilja Förlag – https://www.viljaforlag.se/ 

Dela texten: