När vi pratar om lättläst handlar det oftast om bokstäver, ord och meningar. Vi pratar inte lika ofta om siffror. Men för oss som jobbar med lättlästa nyheter kan siffror ofta vara lika viktiga som bokstäverna. Och kanske kan de vara ännu svårare att förstå.
I vissa sammanhang är siffrorna självklara och det är ingen tvekan om hur man skriver dem. En fotbollsmatch slutar 2-2. Att skriva två-två blir bara förvirrande. Lika självklara är siffrorna i friidrott och simning. Världsrekordet för herrar på 800 meter är 1:40,91. Eller kanske 1.40,91. Men absolut inte en minut, fyrtio sekunder och 91 hundradelar.
I vissa sammanhang finns regler för hur vi ska skriva siffror. För oss journalister är det nyhetsbyrån TT som kommer med dem. Det är ungefär två sidor med regler för just siffror. Där står att siffrorna ett till tolv ska vi skrivas med bokstäver. Och 13 och uppåt med siffror. Men regeln gäller inte om 13 kommer först i en mening. Då ska det stå tretton. Vi ska inte heller skriva till exempel ” i gruppen finns tolv till 13 elever”. Då ska det stå ”12-13” eller ”tolv till tretton”.
Men varför vi ska göra på det sättet vet vi inte riktigt. Är ett lättare att läsa än 1? Är sju lättare än 7? Kanske. Men vi är inte säkra.
Andra siffror är vi mer säkra på. Vi har fått veta att många har problem med tal med många nollor. 10 000 000 kronor och 100 000 000 kronor är lätta att blanda ihop. Ändå skiljer det 90 000 000 kronor! [Textbrytning]Då brukar de flesta välja att blanda bokstäver och siffror. Vi skriver 10 miljoner och 100 miljoner. Eller kanske tio miljoner och hundra miljoner.
Men hur är det med 100 000 eller hundratusen. Vad ska man skriva då? Om man väljer bokstäver blir det snabbt krångligt. 227 000 blir tvåhundratjugosjutusen. Där är bokstäverna inte något bra alternativ.
Vi har hittat på ett eget sätta att skriva. Vi skriver 100 tusen och 227 tusen. Det ser konstigt ut innan man vänjer sig. Men det är ju egentligen inte konstigare än att skriva 10 miljoner. Vår lösning har inte mötts av något jubel, men heller inga protester. Det tar vi som ett tecken på att det fungerar och vi har gjort det till en regel. Finns det inga regler får man hitta på egna.
Text: Bengt Fredrikson, chefredaktör 8 Sidor